Zadání na 5.12.

21.11.2012 12:40
 
Otázky pro dnešní lekci najdeš na konci tohoto textu. Na otázky odpověz v souboru, který mi zašleš ještě tuto hodinu na email zulovaucebna@gmail.com. Soubor dole podepiš , nazvi ho "udrzba". 
Údržba počítače.

    Nejlepší je problémům se spouštěním, popřípadě padáním systému a programů předcházet. Není to nic složitého, stačí si jen pamatovat a dodržovat tato pravidla:

  1. Při instalaci nějakého programu, který je zdarma, sledovat, jestli k němu není "přilepený" jiný program, který slouží spíše výrobci, ne uživateli PC. Není tedy úplně nejlepší při instalaci bezhlavě odklikávat OK.
  2. Počítač (pokud nepoužíváte Linux) vybavte kvalitním antivirem
  3. Přečtěte si před instalací programu jaké má systémové požadavky. Spousta programů na starých PC nepojede, nebo se hodně zpomalí program, nebo - a to je nejhorší se zpomalí, případně zablokuje systém.
  4. Neumísťujte PC na horké místo (na slunci, poblíž pece a podobně) - PC se musí chladit a to není dobré horkým vzduchem s tepelného zdroje. 
  5. Nezakrývejte chladící otvory, snažte se, aby kolem PC volně proudil vzduch
  6. Nejezte a nepijte u PC, zvláště ne nad klávesnicí!! Zbytky jídla se v klávesnici rozkládají - hnijí. (Sedátko na záchodě je pak proti klávesnici čistě umytý talíř - dobrou chuť)
  7. Kouření poblíž PC způsobuje, že se součástky pokrývají mastným povlakem, který na sebe váže spustu, i vodivého prachu.
  8. Pokud máte notebook, nikdy ho nepoužívejte v posteli! Ležením v posteli se při tvém pohybu uvolňuje prach, který zanáší PC. Navíc se při polehávání s notebookem obvykle zakryjí větrací otvory přístroje.
  9. Starejte se o svůj PC - občas na něm nechte něco vylepšit a vyměnit (upgrade). Programy jsou stále složitější a náročnější. Mají na tvůj PC větší a větší nároky.
  10. Pokud nepoužíváte Linux, zbytečně netestujte programy. Windows má totiž tu špatnou vlastnost, že si z každého vymazaného, nebo odinstalovaného programu ponechá v systému něco o čem si myslí, že později využije. Nevyužije! Jen se zpomalí počítač, když nad tím co tam zbylo Windows "mohutně" přemýšlí.
  11. Nepouštějte se systémových "vylepšení" o kterých nic nevíte. Nechte to raději někomu. kdo tomu opravdu rozumí. V opačném případě se může stát, že budete přeinstalovávat systém. Pokud pro vás není reinstalace problém - do toho!
  12. Zálohujte svoje data - na USB, na přenosný harddisk, na DVD, na webový prostor
  13. Sledujte prostor na disku a zatížení systémových prostředků. Prostoru na disku zjistíte po kliku na Tento počítač a zatížení je možné sledovat po stisku Ctrl+Alt+Del v záložce Výkon. Pokud se něco z toho blíží k maximu - máme problém.
  14. Pokud se počítač zpomalí, něco je špatně. Windows má tu vlastnost, že je v něm zabudován smysl pro sled preferencí. To znamená, že si v případě nějakých problémů rozmýšlí:
    1. Co spustí nejdřívě
    2. Co nespustí vůbec
    3. Co vypne úplně 
    4. Co zpomalí

        Zjednodušeně řečeno, máme velký problém a nepomůže nám ani nervózní klikání na stejnou ikonu, nebo poklepávání na Enter. Naopak - to situaci zhorší až do takzvané "modré smrti". "Modrá smrt" je hlášení systému, kterým uživateli počítače sděluje, že:

  1. je na konci svých možností
  2. nějaká část systému je nevratně poškozená
  3. systémové nastavení je nefunkčí 
UKÁZKA OBRAZOVKY - MODRÁ SMRT

 

15.  PRAVIDELNĚ PROVÁDĚJTE ÚDRŽBU POČÍTAČE

Jak se to dělá?

 

  1. Minimálně jednou za tři měsíce odstraňte prach z útrob počítače - nepoužívejte vysavač (podle prašnosti v místnosti - někdy raději častěji). K tomu je vhodné koupit stlačený vzduch ve spreji. Zrychlíte počítač až o 20% a prodloužíte životnost součástek.
  2. Minimálně jednou za tři měsíce proveďte defragmentaci disku. Program pro defragmentaci je ve Win7 - Start/Všechny programy/Příslušenství/defragmentace disku. Proč defragmentovat? Na disk ukládáme spoustu dat, které později mažeme. Po nich zůstávají na disku volná místa. Windows pak musí pro spuštění některých programů rychleji roztočit disk a špatně se mu hledají součásti programů.
  3. V případě zaplnění disku a zpomalení systému odstraňte nadbytečné soubory, složky a programy
  4. Vyčistěte registry počítače
I takto může uvnitř vypadat váš počítač Čištění PC pomocí stlačeného vzduchu
Program pro defragmentaci disku

 

Odstranění nadbytečných souborů a složek
Nabídka start/Počítač Zjistěte jak máte zaplněný disk a klikněte pravou myší na disk. Vyberte Vlastnosti.
Klikněte na Vyčištění disku. Nebojte se odkliknout cokoli, co je v nabídce a potvrďte OK.

 

Některé programy na opravu registru

Název programu Odkaz na stažení Typ licence Popis
Advanced SystemCare stahuj.cz zdarma Kontrola systému neobsahuje jen jednoduchou revizi registrů, ale hloubkovou analýzu součástí. Detekuje části zpomalující systém, nebo ohrožující jeho stabilitu. Opravuje blue-screen chyby a upravuje restoration funkce.
XP Registry Cleaner stahuj.cz

časově

omezená

licence

XP Registry Cleaner skenuje registr systému Windows a zjišťuje, nesprávné nebo zastaralé informace. Opravením těchto zastaralých informací v registru systému Windows, váš systém poběží rychleji a bezchybně.
Argente - Registry Cleaner stahuj.cz zdarma Užitím detekčního algoritmu dokáže tento nástroj velice rychle detekovat chybné a chybějící reference v registru vašeho systému. Jeho použitím tak můžete nejen spousty věcí opravit, ale také požadované registry smazat.
stahuj.cz  slunecnice.cz  instaluj.cz edownload.cz Další odkazy na stažení programů na opravu registrů. Stačí na stránce zadat heslo "registr" a je to.

 

Otázky pro toto zadání:

  1. Proč se nemá notebook používat v posteli?
  2. Proč by se nemělo u počítače jíst a pít?
  3. Proč se nemá počítač umísťovat do blízkosti tepelného zdroje?
  4. Napiš, jak provádět údržbu na počítači
  5. Napiš odkazy, kde si můžeš stáhnout programy pro opravu registrů počítače.
  6. Co je "modrá smrt".

Doplňková otázka: Najdi ne internetu a připiš do tohoto souboru odpověď na otázku: Co je to hoax?

Odpověď musí mít nejvýše 5 vět!

—————

Zpět