Zadání na 29.10.

11.11.2012 22:17

 

Zadání na 29.10.

Důkladně si přečti následující článek a písemně odpověz na tyto otázky:

  1. K čemu slouží klávesa Esc?
  2. Co se děje, když budeš psát při současně stisknuté klávese Shift?
  3. Co se stane, když se současně stisknou klávesy Ctrl, Alt a Del?
  4. Jak se česky říkne klávese Enter?
  5. Kam posune kurzor klávesa End?

Nakopíruj si otázky do textového dokumentu, poté na ně písemně (do tohoto dokumentu) odpověz (můžeš odpověď i nakopírovat z tohoto článku), dokument nazvi "klavesnice", ulož ho na plochu a pošli jako přílohu na email: zulovaucebna@gmail.com.

DOMA SE NAUČ FUNKCE VŠECH NÍŽE POPSANÝCH KLÁVES, PŘÍŠTÍ HODINU BUDE PÍSEMNÁ ZKOUŠKA!

 

Popis klávesnice:

V horní řadě klávesnice jsou umístěné tzv. funkční klávesy F1 až F12 : ty nemají předem definovaný význam – význam jim přiřadí až konkrétní program, který je právě v činnosti. Daný program obvykle také uživateli řekne, kterou z těchto klávesnic má pro určitou funkci / akci použít.

Klávesa Esc (z anglického „escape“ – útěk, únik) zpravidla slouží k předčasnému opuštění rozpracované operace (někdy i z nouze, když nevíme, jak danou operaci ukončit).

Hlavní blok znakových kláves je analogický k psacímu stroji; přemykač se ovšem často jmenuje Shift a zámek přemykače Caps Lock Pokud jsou tyto klávesy zmáčknuty (a to často omylem, což např. v textovém editoru způsobuje psaní jinou velikostí písma, než jsme měli v úmyslu), kontrolky na horní pravé straně klávesnice se rozsvítí.

Je možné měnit i význam znakových kláves; nejčastěji se tak přepíná mezi českou a anglickou klávesnicí. Základní význam kláves Tab  je tabulátor a Back Space  slouží k vymazání znaku vlevo od kurzoru; i pro ně však platí, že jim program může přisoudit jiné funkce. Dlouhá klávesa („Space“ – z angl. „prostor“) dole uprostřed slouží pro vytvoření mezery.

V tomtéž bloku jsou ještě klávesy Ctrl a Alt, které se používají jen současně se stiskem některé další klávesy (význam opět závisí na spuštěném programu). Klávesa Enter (vstup)  umožňuje jednak udělat v textu odstavec a jednak potvrzuje zvolenou operaci.

Vpravo vedle znakových kláves dole je skupina čtyř kurzorových kláves označených šipkami  : jimi se posunuje kurzor po monitoru v příslušných směrech. Nad šipkami je série dalších kláves (u notebooku bývají po celé délce pravé strany): Home posouvá kurzor na začátek řádku (v kombinaci s klávesnicí Ctrl pak na začátek dokumentu), End posouvá kurzor na konec řádku (v kombinaci s klávesou Ctrl pak na konec dokumentu), Page Up posouvá o stránku (resp. o jednu „obrazovku“) nahoru, Page Down naopak směrem dolů. Klávesa Insert v textu (textovém editoru) způsobuje přepsání následujícího textu, v jiných aplikacích pak vložení objektu. Klávesa Delete (někdy jen Del) má úkol opačný – označený objekt vymaže. Pro různé účely se používají různé kombinace kláves. Např. v případech, kdy počítač z nejrůznějších důvodů přestane reagovat (tzv. zamrzne) často pomůže současný stisk kláves Ctrl, Alt a k tomu ještě Delete. Po jejich stisknutí se zobrazí dialogové okno pro ukončení označeného programu. Při opakovaném stisknutí se počítač obvykle restartuje (tedy vypne a v zápětí opět zapne a naběhne nanovo – nutno podotknout, že všechny aplikace, veškerá rozdělaná práce se po tomto úkonu uzavře a pokud jsme např. v textovém či tabulkovém editoru průběžně svou práci neukládali a ani nemáme nastaveno pravidelné automatické ukládání (doporučuji nastavit minimálně na 5 minut), o veškerou do té doby udělanou práci přijdeme.

Blok numerických kláves je zcela vpravo. Jsou zde číslice, další základní početní znaky, desetinná čárka (někdy tečka používaná v anglosaských zemích) a další klávesa Enter, která je tak při psaní po ruce. Klávesy numerické klávesnice mívaly i funkci kláves kurzorových – přepínání jejich významu obstarává klávesa Num Lock (aktuální stav opět indikuje rozsvícená kontrolka). Při práci v tabulkových procesorech se doporučuje používat právě numerickou klávesnici.

Numerické klávesy ale mají ještě další funkci – zadáme-li na nich za současného přidržení stisknuté klávesy Alt tzv. kód znaku, dostaneme z klávesnice znaky, které nemusejí mít samostatné klávesy: např. Alt a 64 na numerické klávesnici vytvoří „zavináč“ - @.

Některé klávesy se dnes už běžně nepoužívají: např. Print Screen sloužila k vytištění aktuální obrazovky, Pause zastavila běh počítače až do opětovného stisku, Scroll Lock dočasně přerušil „rolování“ textu na obrazovce atd. S novými operačními systémy se funkce těchto kláves většinou změnila nebo ztratila smysl. Tlačítkem „letící okno“  se otevře hlavní menu Windows, jde o příkaz analogický stisku tlačítka „Start“ po levé straně hlavního panelu Windows. Můžeme se setkat s různou organizací klávesnic (podle výrobce a země původu) a největší rozdíly jsou pak u notebooku, kde je kláves i menší počet. Můžeme se také setkat s ergonomicky stavěnými klávesnicemi, které ale nemusejí každému vyhovovat.

Zdroj: csz.cz

—————

Zpět