Zadání na 9.1.

08.01.2013 21:57

Dnešní téma je Email, SPAM, HOAX.

Zadání na dnešní hodinu je na konci, přesto důrazně doporučuji si celý text přečíst!

Email: je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické komunikační systémy.

SPAM: je nevyžádané sdělení (nejčastěji reklamní) masově šířené internetem.

SPAM je nevyžádaná reklamní pošta. Možná že se divíte, jak je možné, že někdo zná vaši emailovou adresu. Spam posílá takzvaný SPAM generátor. Ten hledá emailové adresy takto:

  1. Použije vyhledávacího robota a vyhledává veškeré zveřejněné adresy na internetu
  2. Použije adresy, které se mezi SPAMery prodávají
  3. Najde si nejznámější doménu (například @seznam.cz, nebo email.cz, nebo gmail.com) a přiřazuje k nim známá příjmení (novak@seznam.cz, hornicek@seznam.cz) a známá jména (pavel@seznam.cz, katerina@seznam.cz apod.), potom tyto možnosti kombinuje (pavel.novak@seznam.cz apod.), nezapomene ani na zkrácená jména (p.novak@seznam.cz) a vyzkouší všechny možné kombinace
  4. Začne generovat náhodné adresy (začne s a@seznam.cz ...... končí z@seznam.cz; pokračuje s aa@seznam.cz ..... končí az@seznam.cz) Takovýmto způsobem projde veškeré možné kombinace písmen a čísel na adrese @seznam.cz, až po nastavenou úroveň (jako například zzzzzzzzzzzzzzzz@seznam.cz).

Tomuto generátoru je vcelku jedno, že 99% veškerých odeslaných spamů nefunguje. Stačí mu to 1%! Od toho je také placen zadavatelem reklamy. To 1% totiž obsáhne skoro 100% emailových adres domény @seznam.cz. Potom pokračuje dalšími doménami (jako třeba @email.cz, @post.cz a podobně). To je také důvod, proč na adresu 70 leté babičky přijde SPAM s reklamou na Viagru.

Co ze Spamem dělat?

NIC, JEN SMAZAT!!!

Rozhodně smazat, nikam neklikat, neodpovídat na něj. Nikdy neklikejte na odkaz, který vám nabízí vyřazení z databáze na posílání. Tím jen potvrdíte, že je vaše emailová adresa aktivní a přijde vám SPAMů více!

HOAX: je nevyžádaná e-mailová nebo IM zpráva, která uživatele varuje před nějakým virem, prosí o pomoc, informuje o nebezpečí, snaží se ho pobavit apod. Hoax většinou obsahuje i výzvu žádající další rozeslání hoaxu mezi přátele, příp. na co největší množství dalších adres, proto se někdy označuje také jako řetězový e-mail. (wikipedia.org)

Hoax je obecně zařazen mezi viry a to i přesto, že nenese takzvaný škodlivý kód, neboli aplikaci, která má pracovat mimo ovlivnění uživatele a k jeho škodě.

Smyslem je vytvořit text, který má tu vlastnost, že přesvědčí příjemce, aby ho dál rozesílal. Prozatím nedosaženou metou tvůrců těchto textů, je zasáhnout internetovou síť zahlcením emailovou korespondencí. Většinou má tedy tyto vlastnosti:

  1. Jedná se o text, který se šíří elektronickou poštou
  2. Text varuje před nějakým nebezpečím (obvykle varuje před obvzláště ničivým virem), nabízí nějakou výhodu, snaží se dobře pobavit, nebo třeba varuje před možnou smůlou
  3. Obvykle uvádí tzv. důvěryhodné zdroje (například analytický útvar FBI), nebo renomovanou firmu, případně politickou, nebo náboženskou autoritu
  4. Žádá o přeposlání na adresy přátel a varuje před nepřeposláním.

Ukázka HOAXU:

 

 

Zdroj: https://www.hoax.cz/hoax/pri-piti-coca-coly-nejezte-mentos/

 

Zadání: Vytvoř vlastní HOAX a pošli ho na email zulovaucebna@gmail.com

—————

Zpět